Het huis

24Nov

Het huis

Het huis – een oude Spaanse koloniale woning ‘Guantanamera’ is volledig gerestaureerd in de oude koloniale stijl. Met oog voor de details. Het huis heeft hoge muren, plafonds, deuren en kozijnen met origineel glaswerk. Met moderne elementen voor uw comfort: een badkamer, airco’s, 110 en 220 v, complete keuken(uitrusting), nieuwe warmwaterinstallatie. Opnieuw geschilderd (2016) Heel comfortabel en geriefelijk!

De naam Guantanamera

Het huis is vernoemd naar Joseite Fernandez. Hij was de oorspronkelijke schrijver van de wereldberoemde song ‘Guantanamera’, Joseite zelf is niet heel beroemd geworden door deze song. Buena Vista Social Club des te meer. Joseite woonde tot zijn overlijden in de straat Gervasio, dichtbij onze woning. In zijn woning waar hij tot zijn dood verbleef, is een klein maar leuk museum gevestigd. U kunt het bezoeken.

Aantal personen

Ons huis is geschikt voor maximaal vier personen. Er zijn twee slaapkamers met een tweepersoonsbed. Wij leveren: bedlinnen, handdoeken, zeep etc.

Verhuur

Sinds eind 2016 verhuren wij het huis, omdat wij nu zelf in Nederland wonen en werken. Het is zonde om het huis leeg te laten staan. Daarom kiezen wij er voor om te verhuren en u een kijkje in deze bijzondere omgeving te bieden. Daarbij ondersteunen wij tegelijkertijd onze familie, die wij via de inkomsten (micro-economie) kansen bieden.  Ons huis is geschikt en ingericht voor maximaal 4 personen. Het huis is volledig gelijkvloers en daarmee geschikt voor gebruik door mindervalide mensen. De smalle voordeur, net geen 70 centimeter breed, is iets om rekening mee te houden.

Gastvrouw

U wordt door onze familie in de watten gelegd. Onze vriendin/hostess Nairobis spreekt naast Spaans ook Engels. Samen met onze familie, neemt zij, als u dat wenst, alle zorg uit handen (wassen strijken, maaltijden, vervoer en excursies). U beslist wat u zelf wilt doen in uw vakantie. Wij ontzorgen waar en wanneer u dat wilt!

Services/diensten

Tegen meerprijs kunnen diensten worden afgenomen (maaltijden, drankjes, wassen en strijken, vervoer en excursies en maaltijden). Wij verzorgen tegen aantrekkelijke tarieven het ontbijt, de lunch en het diner. Een uitgebreid ontbijt met lekker vers fruit staat in de ochtend dan op u te wachten. En ‘s avonds kunt u genieten van Criollo gerechten die een werkelijk genot zijn. Gerechten met kip, rundvlees, varkensvlees, vis of vegetarisch. Wij bieden ook boodschappenservice. Geniet zonder mate in deze bijzondere omgeving.

Ook regelen wij graag uw vervoer, in Havana en eventueel naar andere locaties. Onze oom Ramon brengt u – tegen een aantrekkelijk tarief – in zijn Lada naar alle bijzondere plekken in Havana. wilt u met een oude (open of dichte) Amerikaanse auto (van voor 1960) een rondrit door de stad maken. Een aanrader! Onze hostess Nairobis regelt dat graag voor u, zodat u thuis afgehaald kunt worden.

De buurt

Het huis staat in een rustige volksbuurt van Havana. een kwartiertje lopen van Parc Central met het Capitolio. Tien minuten lopen van de boulevard, de Malecon.Sla de deuren open aan de straatzijde, ga zitten in de schommelstoel, neem een koud biertje of een heerlijke Cuba libre, en en kijk naar buiten.Het Cubaanse (sociale) leven loopt en rolt aan u voorbij. Het is of u in een filmdecor zit met: oude Amerikaanse auto’s, Russische Lada’s, venters met groente, fruit, brood etc. en vooral de melting pot van kleurrijke mensen.Op 50 meter afstand in straat Salud is een uitstekend restaurant (Flor de Lota) en een pizzeria Mimosa met geweldige pizzas. Winkelcentrum (Carlos III) op tien minuten wandelen van het huis.Heerlijk vers fruit is te koop op haast elke straathoek. Drie kerken (katholiek en protestans) dichtbij.

Vervoersmogelijkheden

Het leukst om Havana te ontdekken is te voet. U hebt snel contact met de mensen en u ziet mensen beroepen uitoefenen die wij niet meer kennen. Cubanen gooien niets weg, alle spullen worden gerepareerd of gerecylcled voor een nieuw leven of gebruik. Bicitaxi’s zijn verkrijgbaar om de hoek.; In de straat zijn twee betrouwbare taxichauffeurs. Zij brengen u met hun Lada voor een aantrekkelijk tarief naar uw bestemming.De opstapplek voor de carros van de linea (de lijndienst) richting Vedado en la Rampa (met de oude Amerikaanse oldtimers) ligt op ongeveer vijf minuten wandelen.

Huisregels

Wij verwachten dat onze huurders zorgvuldig met de woning en de spullen in het huis omgaan en geen (geluid)overlast geven voor de omgeving. U hebt toestemming nodig om niet vooraf aangemelde gasten te laten verblijven in het huis. Wij hebben er een goed gevoel bij dat u deze regels wilt naleven. Wij werken op basis van vertrouwen. U kunt roken in de open patio van het huis of op straat. Roken in de besloten ruimten van het huis is niet toegestaan. Wij vragen een borg voor huur van het huis. U betaalt pas borg als er schade is ontstaan door uw toedoen.

Geld

Neem liefst contant geld mee uit uw land (bij voorkeur Euro’s), gelet op de koers en het feit dat er bij het wisselen van dollars een strafkorting van 10% geldt, en wissel ze hier in voor de toeristische munt (cuc). In de straat Belascoin (op 100 meter afstand van het huis) is een Cadeca, een geldwisselkantoor. 1 dollar/euro is ongeveer 1 cuc. Koop ook wat lokale cup (pesos cubanos). Daarmee kunt u goedkoop fruit kopen, een kopje espresso koffie voor 1 peso of een lekkere (ham-kaas) pizza op straat.

Verblijf in Caraibisch gebied

Weest u zich er van bewust en voorbereid dat uw verblijf in de Tropen aanpassing van u en uw lichaam vraagt. Aandachtpunten zijn: de intense zon, inentingen tegen ziekte en persoonlijke hygiëne. Wees voorzichtig met eten bij tentjes, kioskjes etc. op straat. De hygiene is Cuba is anders dan dat wij in onze (Westerse) wereld gewend zijn. Neem geen risico’s want buikloop is geen pretje. Pas ook op met het eten van zelfgemaakt ijs of kraanwater. Ons advies is neem bronwater die verkrijgbaar is in flessen van 0,5 liter tot 5 literflessen.

Maar vooral: leun achterover en geef u over aan de intense beleving van Cuba, het klimaat, de muziek (salsa is overal) en de heerlijk relaxte Cubanen.

Veiligheid

Cuba is overigens een uiterst veilig land, maar neem daarmee geen risico en bewaar uw kostbaarheden veilig in ons huis. Alle deuren zijn voorzien van goede sloten en er is een kluisje waar u uw paspoort etc. kunt opbergen.

Internet/Wifi

In de woning is geen internet. Internet is namelijk geen openbare toegankelijke voorziening, en dus nog niet toegestaan. Er zijn inmiddels wat proefopstellingen in enkele wijken in Havana met internet, maar het is nog niet ‘uitgerold.’. Wifi is wel op een aantal plaatsen beschikbaar. Legaal in een aantal parken, zoals bij de boulevard San Rafael en Parc Central.  U koopt een kaartje van Etecsa bij de locatie (van lokale mensen) voor 3 CUC waarmee ruim 1 uur internetverbinding mogelijk is. In sommige straten zijn er ook illegale wifi-inlogmogelijkheden.  U betaalt 1 CUC  en u wordt ingelogd op het lokale netwerk.

Twee fietsen

Als u dat wilt, kunt u Havana op de fiets verkennen. Wij hebben twee fietsen voor u beschikbaar. Vraagt u er dus naar. Fietsen is goed te doen. Het verkeer houdt rekening met u. Waar u wel voor moet opletten zijn de putten in de weg en het geven van voorrang bij kruisingen. U kunt uw weg vinden met apps zoals MAPS ME met de off line kaart van Cuba die u thuis kunt downloaden.